2 glas in lood ramen uit het zendingscentrum Baarn
de ramen in lichtbakken geplaatst zijn nu in het Zendingserfgoedhuis in Zuidland
Ik zend u als schapen te midden der wolven
De liefde van Christus dringt ons
Gebrandschilderde ramen Marius Richters van Het Zendingscentrum (GKN) Baarn
raam 1 : De Liefde van Christus dringt ons :
De Apostel Paulus met Johannes Marcus en Lucas, de door Goddelijke roeping in de heidenwereld uitgestoten arbeider.
Links: De Macedonische Man “Kom over en help ons”. Rechts: de Grieken, het publiek, waaronder Paulus predikt, een teken en symbool van de antieke wereld. Links en rechts beelden van de gevleugelde leeuw en rund, symbool voor het Marcus en het Lucas Evangelie.
(tekst op de achterzijde van een zwart-wit ansichtkaart – uitgave Zendingscentrum, Baarn)
Ter verdere toelichting:
De tekst ‘De Liefde van Christus dringt ons’ komt uit 2 Korinthe 5:14.
De middelste figuur is Paulus die onder de heidenen het Evangelie verkondigt. (Handelingen 9 e.v.). Zijn rechterhand geheven om zijn argumenten kracht bij te zetten, zijn linkerhand geopend omdat hij het Goede Nieuws heeft ontvangen.
De rechtse figuur is Lucas (rechts boven hem het rund, wat zijn symbool is). Lucas is de schrijver van de Handelingen der Apostelen. Het boek dat hij vasthoudt verwijst hiernaar, evenals het Lucas Evangelie.
De linkse figuur is Johannes Marcus Johannes, de metgezel van Paulus en Barnabas (Handelingen 12:25). Zijn naam is samengesteld Johannes is Hebreeuws (JHWH is goedgunstig geweest) en Marcus is Romeins. Het is Marcus de evangelist, en dat is in het raam door de eerste regels van zijn Evangelie weergegeven. Ook zien we links boven de gevleugelde leeuw, het symbool voor Marcus.
raam 2 : Ik zend u als lammeren in het midden der wolven
Het raam laat drie figuren zien, geplaatst in een exotische omgeving van bloemen en planten, vogels die het zaad der prediking wegnemen, omringd door wolven en tredend op slang en schorpioen. Rechtsboven een aap, symbool van de houding van vele lieden. De gelaatstrekken
der zendelingen herinneren aan dr. Adriani, ds. Bakker en dr. Scheurer. (tekst in ‘Onvoltooid verleden. Honderd jaar landelijk kerkenwerk – Boekencentrum, Zoetermeer 1999, blz. 29)
Ter verdere toelichting:
De tekst ‘Ik zend u als lammeren in het midden der wolven’ komt uit Matteüs 10:16. Het advies van Jezus aan de twaalf bij hun uitzending, gaart dan verder met ‘Wees dus scherpzinnig als een slang en argeloos als een duif.
De zendelingen worden gezien als zij die het zaad van het Evangelie verspreiden onder hen die vijandig gezind zijn. Maar weet ‘Zie, Ik heb u macht gegeven om op slangen en schorpioenen te treden en tegen de gehele legermacht van de vijand; en niets zal u enig kwaaddoen.’ (Lucas 10:19). De uitzending van de twee-en-zeventig.
De keuze voor de weergegeven figuren is niet toevallig: (Bijbel)taalgeleerden, theologen en artsen werden door het zendingscentrum in Baarn als sleutelfiguren in de zending beschouwd.
De genoemde zendelingen zijn:
Dr. Nico Adriani was zijn leven lang als taalgeleerde namens het Nederlands Bijbel Genootschap NBG werkzaam in Poso, in midden Sulawesi. Het doel was om lokale talen te bestuderen, woordenboeken aan te leggen en deze ten dienste van de zendelingen van het
Nederlands Zendeling Genootschap te stellen opdat zij met de Bijbelse boodschap de bevolking zou kunnen winnen. O.a. de bekende zendeling-leraar Albert C. Kruyt maakte dankbaar van zijn werk gebruik. Adriani is bekend geworden van zijn werk De Bare’e sprekende Toradjas (3 delen) en vele andere linguïstische publicaties waarin voor het eerst
een lokale taal werd vastgelegd. Daarbij besteedde hij veel aandacht aan het beschrijven van de lokale culturen.
Dr. Dirk Bakker was de eerste uit het gereformeerde geslacht die naar het zendingsveld ging.
Later zouden er nog velen volgen (Freek L. Bakker [achterkleinkind] – Het verdriet van de zending. De stem van de kinderen in Nederland – Zendingserfgoedreeks 7, Zuidland 2020).
Geïnspireerd door de woorden van Abraham Kuyper op een zendingscongres in 1894 ging hij in 1899 als zendeling-theoloog naar Java (Kebumen) en in 1906 nam hij de leiding op zich van de opleidingsschool in Jogjakarta van Indische helpers in de zending. Dit zou hij tot 1929 blijven doen. In 1930 ontving hij een eredoctoraat van de VU.
Dokter Jan Gerrit Scheurer is wel de meest bekende zendeling-arts die door de gereformeerde deputaten voor de zending naar Java is uitgezonden. Hij vertrok in 1893 en vier jaar later opende hij het Petronella ziekenhuis in Jogjakarta. Daarmee werd hij de grondlegger van de zendingsziekenhuizen van de Gereformeerde zending op Java, waarvan er meerdere zouden volgen in o.a. Klaten en Solo. In 1906 keerde hij terug naar Naderland en werd later politicus voor de ARP.
Nog onbeantwoord is de vraag of Marius Richters familie was van dominee Barend Richters die in 1944 benoemd was om leiding te geven aan het Zendingscentrum te Baarn dat in 1946 geopend werd.