Glas-in-lood Museum Katwijk
In het gebouw van het museum in Katwijk zitten prachtige glas-in-lood ramen die de moeite waard zijn om eens in detail te bekijken.
Architect Jesse ontwierp dit gebouw als woonhuis voor zijn schoonfamilie, de redersfamilie Meerburg, die dit in 1912 lieten bouwen. Het eerste ontwerp dat Jesse uitvoerde in 1883, als 23 jarige na zijn opleiding aan de Polytechnische school te Delft, was de Nieuwe kerk in Katwijk aan Zee. Een paar jaar later trouwde hij met de dochter van de reder Meerburg.
In het gebouw zijn veel Art Nouveau stijlkenmerken toegepast die vooral tot uiting komen in het glas-in-lood.
In de herenkamer, die ingericht is in de Neo Renaissace stijl, zitten in de bovenlichten glas -in-lood ramen met medaillons van handel, nijverheid, landbouw en scheepvaart met in de onderrand typische Renaissance stijlkenmerken.
In het boudoir dat ingericht is volgens de Neo Empire stijl zitten bovenlichten waarin aan de bovenranden duidelijk de overgang te zien is van de Neo Renaissance naar de Art Nouveau met zijn sierlijke bloemmotieven.
In het boudoir dat ingericht is volgens de Neo Empire stijl zitten bovenlichten waarin aan de bovenranden duidelijk de overgang te zien is van de Neo Renaissance naar de Art Nouveau met zijn sierlijke bloemmotieven.
Ook in het interieur zitten in de bovenlichten prachtige glas-in-lood ramen met daarin het monogram EK van het glas-in-lood atelier van Eduard Willem Frederik Kerling uit Den Haag.4
Het is niet bekend of de tekeningen van de glas-in-lood ramen door Jesse zijn gemaakt of dat het een ontwerp was vanleeftijdsgenoot Eduard Kerling.
Kerling geboren in 1860 te Den Haag was als glazenier opgeleid in het beroemde atelier ’t Prinsenhof in Delft en had een eigen atelier in den Haag, waar hij in de eerste decennia van 1900 veel Jugendstil beglazing ontwierp. Hij was een meester in het ontwerpen van ramen met medaillons en guirlandes wat ook duidelijk te zien is in de glas-in-lood ramen van het museum. Kerling ontwierp veel ramen voor diverse villa’s in Den Haag en omgeving en heeft ook kerkramen ontworpen voor de doopsgezinde kerk in West-Terschelling. Een beroemde leerling van Kerling was Jaap Gidding die later het bekende oranjeraam ontwierp in de Nieuwe Kerk te Delft.
Boven middenvoor in de erker is nog een halfrond glas-in-lood raam geplaatst met kleine gebrandschilderde bloemmotieven.
In de zijgevel van het museum zitten nog wat kleine glas-in-lood bovenlichtjes met een prachtig mooi detail in het middenraampje.
Tussen de trapopgang en de achter bovenzaal is met de verbouwing van het museum een nieuw glas-in-lood raam geplaatst met een eenvoudige verdeling met verschillende kleuren in echt antiek mondgeblazen glas.