VREDESKERK KATWIJK AAN ZEE

De Vredeskerk is een ontwerp van de plaatselijke en regionaal bekende  architect Jesse en is gebouwd in 1904/1905. De buitenzijde is nog in oorspronkelijke staat met glas-in-lood ramen in een rondboog. De verdeling van het glas-in-lood is traditioneel uit die tijd voor protestantse kerken met ruitvormige ruitjes in blank cathedraal glas met een gele rand. In die tijd was het “not done” voor protestantse kerken om gebrandschilderde afbeeldingen te plaatsen. De kerk is een goed voorbeeld van een gereformeerd kerkgebouw, gebaseerd op de  centraalbouw, een vorm die later ook door heel het land werd toegepast. De kerk heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendige gaaf behouden hoofdstructuur  en het traditioneel toegepaste materiaalgebruik. Later tijdens de Amsterdamse School Stijl werd ook veel de centraalbouw toegepast maar dan met meer gedurfd kleurgebruik in interieur en glas-in-lood. Egbert Reitsma een Groninger architect was een meester in de bouw van gereformeerde kerken in de Amsterdamse School Stijl.  

In het interieur zijn de spanten zichtbaar gebleven en zijn in de gevels mooie rondboogramen verdeeld, waardoor er een mooie lichtval in de kerk komt. Sinds de bouw in 1904/1905 pronkt het beroemde monumentale Bätzorgel in het interieur  en worden er regelmatig orgelconcerten op gegeven. 

De Gereformeerde Vredeskerk in Katwijk aan Zee is vorig jaar verbouwd nadat de Triumfatorkerk verkocht was.  Als herinnering is er een glas in lood raam ontworpen dat een verkleinde vorm in spiegelbeeld is van het grote raam van Toon Hendriksen uit de Triumfatorkerk, waar in de vorige aflevering van deze rubriek over werd geschreven. ( zie website)

Het raam is vervaardigd door glazenier Gert Hoek, die zijn atelier in Katwijk aan den Rijn aan de Achterweg heeft. Het raam heeft een plek gekregen in de bovenzaal aan de Voorstraat. Het raam verbeeldt een vissersboot met vissersnetten en verwijst naar de tekst uit het Lucas-evangelie waar Jezus tegen zijn apostelen zegt: “En Ik zal u tot vissers van mensen maken”.  Het raam is uitgevoerd in roestvast staal en glas-in-lood met echt mondgeblazen antiek glas.

In de kerkzaal achter het liturgisch centrum is een glas-in-lood raam  aangebracht in een kruisvorm dat met zijn rechthoekige verdeling doet denken aan het raam uit de Triumfatorkerk. De gebruikte kleuren komen ook weer terug in de  twee panelen met twaalf gekleurde glazen tegels. De gebruikte kleuren verwijzen naar de edelstenen uit het borstschild van Aäron zoals genoemd in Exodus 28 en omschreven in Openbaringen 21.

In de kerk zijn nog andere kunstwerken. Schilderijen van de Katwijkse kunstenaar Bas Haasnoot met als titel “Hoop”en “ Ik zal u vissers van mensen maken” en van een voormalig kerklid, Ineke Ouwehand, een kunstwerk van 5 panelen met de titel “De Levensweg” ( zie de website van de kerk onder kunst in de kerk)