Glass-hoppers

Vogelvlucht 1 en 2

 

Vogelvlucht 1 -  240 x 38,5 cm

Vogelvlucht 2  - 190 x 38,5 cm

 

 

 

 

St. Helena in glas in lood gemaakt  31 x 110 cm

met gebrandschilderde details

 

nog weer 4 ronde ramen gemaakt voor woningen in de wijk Kwartshove in Leerdam 

vlinder gefused voor in de tuin

klassieke bovenlichten gerestaureerd en tussen isolatieglas laten plaatsen

Nieuwe bovenlichten gemaakt

2 ramen gerestaureerd uit trapopgang

kleine glas-in-lood raampjes van restanten glas van de ramen van de Oosterkerk

Oud glas-in-lood raam uit Oosterkerk verwerkt met logo PKN

oud raam uit de oosterkerk verwerkt met nieuw ontwerp

 

 

 

raam gerestaureerd van de oude ramen die gered zijn uit de container bij de Oosterkerk

 

 

 

Nieuw ontwerp voor buiten uitgevoerd.

 

 

 

 

mijn favoriete raam weer eens gemaakt

 

 

 

 

GLAS-IN-LOOD PROJECT -ONTWERP VOOR WINSCHERM NIEUW -KEMPINK

ontwerp voor de familie Hoftijzer voor een windscherm in hun tuinhuis met het loge van de camping er in verwerkt

 

 glas-in-lood project "windscherm in de kapschuur "

het  glas-in-lood project "de tulpentuin" op 't Haartse Bos 11 in Aalten

Overhandiging  eerste exemplaar boek Glas-in-lood Katwijk 09-06-2021

UITREIKING BOEK GLAS-IN-LOOD KATWIJK.

Dank voor de gelegenheid die we hier in dit huis krijgen om de eerste exemplaren van het glas-in-lood boek Katwijk te mogen overhandigen aan de burgemeester en de drie culturele instellingen die we via dit gesponsorde boek willen ondersteunen met een culturele bijdrage.

38 jaar geleden zijn we in Katwijk komen wonen waar ik als schildersleraar begon aan de Christelijke Technische  School en vrijwel gelijk meegezogen werd in het Katwijkse culturele circuit , daarover later meer.

In het archief van dit gemeentehuis heb ik menig uurtje doorgebracht om van meerdere Katwijkse gebouwen de stukken van de achtergronden van het glas-in-lood te onderzoeken.   

Als eerste was het gemeentehuis aan de beurt en in de archieven ontdekte ik hoe de glas-in-lood ramen tot stand waren gekomen. Hoe het koninklijk huis daarin een rol speelde staat dan ook vermeld in dit boek. Ook hoe de toenmalige burgemeester Schokking zijn ideeen over de ramen van de raadszaal aan de kunstenaar overbracht.

De Joannes de Doper kerk had ook zijn archief ondergebracht in het gemeentelijke archief alwaar ik ook de originele werktekeningen kon inzien en fotograferen. Dit gaf ook reden voor een intensief onderzoek naar de ramen van deze katholieke kerk.

Al deze wetenswaardigheden van deze glas-in-lood ramen en van alle volgende ramen van gebouwen uit de gemeente Katwijk zijn toen maandelijks in een column in de Katwijksche Post gepubliceerd.

Als amateur glazenier hebben we in 2017 samen met onze cursisten een expositie kunnen geven in het DunaAtelier dat toen nog aan de boulevard stond. De samenwerking met het bestuur van de Kunstenaarsvereeniging  Katwijk liep toen voorteffelijk . Toen heeft u als nieuwe burgemeester van Katwijk onze expositie geopend met de onthulling van de glas-in-lood replica’s van Villa Allegonda. Deze replica’s zijn nu in bruikleen gegeven aan het museum Katwijk zodat ze in Katwijk blijven.

De drie culturele instellingen die we nu willen ondersteunen met de boeken hebben in de loop van ons leven in Katwijk een belangrijke rol gespeeld. Al genoemd is de Kunstenaarsvereeninging Katwijk waar we mochten exposeren en vooral de medewerking van mevr. Annemarie Kingmans met mijn onderzoek naar de achtergronden van de glas-in-lood ramen van Theo van Doesburg blijft een hele prettige herinnering.

Al snel werden we opgenomen in de kerkelijke gemeenschap van de Open Hof en samen met vriend Gerjan Minnee hebben we weten te bewerkstelligen dat er zonder extra kosten voor de Open Hof belangrijke glas-in-lood ramen van de kunstenaar Carel Bruens werden geplaatst ipv de ramen met blank glas te bezetten zoals dat de bedoeling was i.v.m de kosten. We hebben actief in  de Open Hof meegewerkt , ik als ouderling en Christien als scriba en actief meegewerkt aan verbouwingen van de kerk en waar we later het ontstaan van Open Hof Cultureel een warm hart toedragen.

Het museum Katwijk kwam al heel vroeg in beeld toen we net in Katwijk woonden. Ik werd als schildersleraar van de Technische School gevraagd door het toenmalige bestuurslid Gerrit van Kruistum om met mijn leerlingen mee te werken met het schilderwerk aan het tot stand komen van het museum in het huidige gebouw. Dit was een prachtige praktijkervaring voor de leerlingen die hieraan hebben meegewerkt. Ook is toen door mijn vader, die toen een meester was in de oude schilderstechnieken,  de schouw in het visserhuisje gemarmerd. Ik kijk er altijd met genoegen naar als ik in het museum kom en ben dan ook uiteraard lid geworden en kom iedere nieuwe expositie bewonderen.

Al met al ben ik blij dat ik als afscheid van Katwijk, nu we teruggaan naar onze roots in de Achterhoek naar een buurtschap van het mooie dorp Aalten, nu het boek mag overhandigen aan de burgemeester van Katwijk en de vertegenwoordigers van de drie culturele instellingen.

We hebben de totstandkoming van dit boek kunnen bekostigen door een doneeractie op internet en voor de helft uit de Stichting Spaarbankfonds Katwijk. De boeken liggen daardoor straks te koop voor een ieder haalbare prijs van maar € 9,95 bij het Museum Katwijk en het DuanaAtelier en in de Open Hof kerk die samen met Open Hof Cultureel het boek via de kerk en via internet verkopen. De opbrengsten zijn voor de drie culturele instellingen en gaan zo dan weer terug naar cultureel Katwijk.

Bij dezen wil ik u allen het eerste exemplaar overhandigen.

 

 

 

 

UITGIFTE FOTOBOEK GLAS-IN-LOOD KATWIJK

Glas in lood is al jaren mijn passie en heb afgelopen jaren in Katwijk de meeste glas-in-lood ramen geïnventariseerd en  daarover gepubliceerd.

Als afsluiting zou het fantastisch zijn om daarover een mooi fotoboek met achtergronden van de ramen uit te geven zodat die gegevens van dit Katwijkse cultuurgoed bewaard blijven en voor iedereen beschikbaar zijn.

Een mooi fotoboek van 30 x 30 cm met 135 pagina's. Via een soort van crowdfunding heb ik met donaties en een fonds de kosten van uitgeven en drukken bijeengebracht. Het boek wordt binnenkort voor de aantrekkelijke prijs van € 9,95 per stuk verkocht. Het ontvangen bedrag van de verkoop van de boeken wil ik ten goede laten komen aan een drietal Katwijkse culturele doelen: Open Hof Cultureel, Katwijks Museum en het DunaAtelier.

 

 

 

 

 

 

EXPOSITIE KUNSTHAUS BOCHOLT (Duitsland)

vanaf 20 september tot 13 oktober 2019 was er een expositie onder de naam ARTEM@ARTIS in het Kunsthaus in Bocholt waar we i.s.m. de kunstenaar/fotograaf Maarten Rots een glas-in-lood kunstwerk exposeerden zie www.artemartis.de

 

 

EXPOSITIE SEPTEMBERKUNST AALTEN

in de weekenden van 21/22  en 28/29 september 2019 hebben we meegedaan aan de expositie in ons geboortedorp Aalten zie www.septemberkunst.nl

 

Expositie glas-in-lood Septemberkunst in het Kulturhuus in de buurtschap Lintelo bij Aalten

 

 

 

 

 

 

BOEKJE GLAS IN LOOD THEO VAN DOESBURG VILLA ALLEGONDA

Over de reconstructie van de glas-in-lood ramen Compositie II en Compositie V van Theo van Doesburg heb ik nu een boekje gemaakt met daarin ook het glas-in-lood oeuvre van Theo van Doesburg. Het boekje is te bestellen via een mail aan mij en kost € 17,50 jencterhaar@gmail.com

FOTO'S OPENING EXPOSITIE 30 SEPTEMBER 2017

overhandiging van het eerste boekje aan burgemeester Visser van Katwijk.

PERSBERICHTEN EXPOSITIE " Glas-in-lood van Jan ter Haar en cursisten"

 

Glas-in-lood expositie Jan ter Haar en zijn cursisten in DunaAtelier

 Replica's van verdwenen ramen uit Villa Allegonda voor het eerst te zien

 Glazenier Jan ter Haar gaat in het DunaAtelier zijn replica's onthullen van de twee verdwenen glas-in-loodramen waarvan het origineel in Villa Allegonda heeft gezeten. Daarnaast exposeert hij eigen ontwerpen en werkstukken van zijn studenten. Deze expositie van 30 september tot 22 oktober is de laatste in het DunaAtelier op de huidige locatie aan de Boulevard hoek Voorstraat. Daarna verhuist het DunaAtelier naar het Duinplein.

 De ontwerper van die ramen in Villa Allegonda is de internationaal bekende Leidse kunstenaar Theo van Doesburg, die behalve ontwerper van glas-in-lood ook kunstschilder, architect, dichter en musicus was. Bij de opening van de tentoonstelling hoopt Ter Haar ook zijn boekje "Theo van Doesburg en zijn ramen" ten doop te houden.

 Hoge lichtintensiteit

 Van Doesburg stelde hoge eisen aan het glas dat hij gebruikte. Hij zocht glas met een hoge lichtintensiteit. Het glas moest dichtbij de primaire kleuren rood, geel en blauw komen. Voordat Ter Haar na een tweejarige studie zijn replica's maakte heeft hij zijn keuze van glas voorgelegd aan een aantal gerenommeerde deskundigen en restaurateurs op het gebied van glas uit het begin van de twintigste eeuw. "Met een replica probeer je zo dicht mogelijk bij het origineel te komen", zegt Ter Haar. "Naar mijn idee is dat gelukt. Maar daar kun je anders over denken."

 Abstract en figuratief

 Behalve zijn replica's exposeert Ter Haar ook zijn eigen abstracte ontwerpen in modern glas-in-lood en figuratieve ontwerpen van zijn cursisten. Daarbij zijn zeilboten, de Oude Kerk, de Vuurbaak, een bomschuit en een fiets. Een aantal van hen heeft daarnaast ook werk gemaakt in de sfeer van De Stijl, de kunstrichting waartoe onder anderen de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan, maar ook de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright behoorden. Verschillende cursisten die exposeren komen uit Katwijk. Onder meer Allart ter Haar, Herman de Best, Kees Ouwehand en Kees van der Plas. De andere cursisten - ook dames - komen uit Lisse, Hillegom, Leiderdorp, Leiden, Voorhout, Noordwijk en zelfs uit het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude.

 Om het glas-in-lood tot zijn recht te laten komen, zullen de witte wanden van het DunaAtelier helder worden belicht. "Glas-in-lood kun je alleen maar goed zien wanneer er licht doorheen valt", legt Ter Haar uit. Alle glas-in-lood komt een halve meter van de muur los te hangen.

 Wie: Jan ter Haar en zijn cursisten

Wat: Expositie van glas-in-lood waaronder replica's van ramen van Villa Allegonda

Waar: DunaAtelier, Boulevard hoek Voorstraat

Wanneer: Dagelijks van 30 september tm 22 oktober van 13.30 uur tot 17.30 uur

Toegang: gratis

 

 

 PERSBERICHT  "Praetje Kunst" in DunaAtelier Katwijk

Speurtocht naar gegevens van historisch glas-in-lood

Praetje Kunst over verdwenen ramen uit Villa Allegonda

 De oorspronkelijke Villa Allegonda bevatte na de bouw twee glas-in-loodramen van de bekende kunstenaar Theo van Doesburg (1883 - 1931). Hij is oprichter van De Stijl, waartoe later onder anderen Piet Mondriaan en Bart van der Lek behoorden. Die ramen zijn helaas verloren gegaan. De Katwijkse oud-docent schilderen en glaszetten Jan ter Haar heeft twee jaar onderzoek naar deze ramen gedaan en daarvan replica's gemaakt.

 Op 20 september vertelt Ter Haar in het DunaAtelier tijdens het laatste Praetje Kunst van dit seizoen over zijn onderzoek en zijn speurtocht naar het juiste glas en de juiste kleuren voor zijn replica's. Dat heeft veel voeten in aarde gehad. Voor een burgemeesterswoning in Broek in Waterland maakte Van Doesburg zijn eerste glas-in-lood, dat hij "Compositie 1" noemde. Het glas-in-lood voor Villa Allegonda werd Compositie 2 en Compositie 5.  Ze staan "met een vaag plaatje", zoals Ter Haar zegt, in het oeuvreboek van Van Doesburg.

 Gepassioneerd

 Ter Haar heeft vanuit zijn hobby als amateurglazenier eerst historisch onderzoek gedaan naar alle glas-in-loodramen in Katwijk. Daarbij is hij gepassioneerd geraakt door het glas-in-lood dat Van Doesburg maakte. Deze internationaal succesvolle Leidenaar was behalve ontwerper van glas-in-lood ook voordrachtskunstenaar, architect, musicus, kunstschilder, kleuradviseur, dichter en uitgever. Hij heeft bijvoorbeeld kleuradvies gegeven bij het ontwerp van een woning aan de Zeeweg, die is afgebroken. Deze woning, gebouwd voor dominee De Ligt uit Lage Vuursche die om gezondheidsredenen naar Katwijk kwam, stond op de plek van het voormalige sanatorium dat nu de muziekschool is.

 Van Doesburg is niet de architect van Villa Allegonda. Dat was J.J.P. Oud. Beiden waren onder de indruk van het kubisme dat de kunstenaar Menso Kamerlingh Onnes in Afrika had leren waarderen. Kamerlingh Onnes woonde naast de plek waar Villa Allegonda is gebouwd. Van Doesburg was verrukt van werken in uitsluitend rechte horizontale en verticale lijnen en in de primaire kleuren rood, geel en blauw.

 Vrouwenkop

 "De combinatie van kleur en licht bracht hem in vervoering", vertelt Ter Haar. "Hij heeft zijn vrouw gebruikt als inspiratie voor een vrouwenkop in glas-in-lood. Die is prachtig. Tijdens mijn Praetje zal ik alle vijftig glas-in-lood-composities van Van Doesburg laten zien, ook deze vrouwenkop."

In Katwijk is geen werk meer te vinden van Van Doesburg, maar wel in Drachten, Alkmaar en Bergermeer. Van Doesburg heeft ook glas-in-loodramen ontworpen voor woningen in de Rotterdamse wijk Spangen, die architect Oud ontwierp. Hij werkte ook buitenslands in onder andere Berlijn, Weimar, Straatsburg en Parijs.

 Ter Haar, afkomstig uit Aalten, is zijn loopbaan begonnen als schilder ondernemer en glaszetter in de Achterhoek. Hij kwam in 1983 naar Katwijk als schilder docent aan de LTS om vijf jaar later regionaal consulent van de vakopleiding schilderen te worden. Veel schilders uit Katwijk en wijde omgeving kennen hem. Een groot deel van zijn leven lang heeft hij zich in zijn vrije tijd als maker en onderzoeker bezig gehouden met glas-in-lood.

 Wie: Jan ter Haar

Wat: Praetje Kunst over de glas-in-loodramen van Villa Allegonda

Waar: DunaAtelier, Boulevard hoek Voorstraat

Wanneer: woensdag 20 september 20.00 uur

Entree: € 5,- per persoon, leden Kunstvereeniging gratis

 

 

 

 

_______________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEZING VAN JAN TER HAAR OVER DE KUNSTENAAR MARIUS RICHTERS EN HET GEDENKRAAM IN DE OOSTERKERK TE AALTEN.

Zaterdagavond 13 augustus gaf Jan ter Haar in de Koppelkerk te Bredevoort een lezing over de glas-in-loodkunstenaar Marius Richters, ontwerper van het gedenkraam in de Oosterkerk te Aalten.

Het gebrandschilderde gedenkraam werd in 1946 in de Oosterkerk in Aalten geplaatst als herinnering aan de oorlogsjaren van 1940-45. Tijdens de oorlog hebben de bewoners van Aalten vanuit hun religieuze overtuiging onderdak aan vele onderduikers geboden. Aalten had per huishouden de meeste onderduikers van Nederland. Kinderen en zieken werden opgevangen om aan te sterken en vanuit Aalten vonden veel voedseltransporten plaats.

Het plan om als dank een kunstwerk aan Aalten te schenken ontstond in gereformeerde kring in het Rotterdamse Kralingen. Maar het Kralingse comité werd al snel uitgebreid tot een Rotterdams comité en vervolgens tot een landelijk comité, dat door onderduikers, joden en andere kerkelijke gezindten met giften werd ondersteund.

De Rotterdamse kunstenaar Marius Richters (1878-1955) kreeg de opdracht om het glas-in-lood raam te maken. Richters ontwierp en tekende het gedenkraam, ook wel bevrijdingsraam genoemd. Samen met de Dordrechtse glazenier Harry van Lamoen werd na de oorlog het gebrandschilderde raam uitgevoerd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevolgde cursus brandschilderen bij Peli Glass

Ik heb samen met Geerko, Petra en Mario de tweedaagse cursus brandschilderen gevolgd bij Peli Glass in Zoetermeer ( onderdeel van atelier Oud Rijswijk )

Hierbij foto's van resultaat :

 

BRANDSCHILDERPROJECT

Het wapen van het schildersgilde dat in de jaren '50 voor mijn vader is gebrandschilderd door atelier Lelieveld uit Doetinchem was mijn inspiratie om onderstaande raamhanger te gaan brandschilderen. Na de dood van Lelieveld kwam ik bij toeval in Bredevoort bij een antiquitaire boekhandel glas-in-lood boeken tegen uit de bibliotheek van Lelieveld.

RESTAURATIEPROJECT

Cursist Wil kwam met een prachtig gebrandschilderd raam van Lou Asperslag, een bekend glaskunstenaar uit de twintiger jaren met prachtige ramen in de Kloosterkerk in Den Haag. 

Samen met Wil hebben we het plan opgevat om dit raam met de uilen te gaan restaureren.