TRIUMFATORKERK KATWIJK

GLAS-IN-LOOD  RAMEN  TRIUMFATORKERK  KATWIJK

De Triumfatorkerk is verbouwd en vergroot voor de Hersteld Hervormde Kerk, die de kerk heeft aangekocht van de Gereformeerde Kerk in Katwijk aan Zee. Het glas-in-lood raam in de kerk is een ontwerp van Toon Hendriksen uit Boskoop en geplaatst bij de nieuwbouw in 1964.

 

Toon Hendriksen was een kunstenaar die schilderde en beeldhouwde en stalen installaties maakte. Hij had contact met de architect  Teun Bier die in het architectenbureau A. Verschoor & Teun Bier de kerk had ontworpen.

Aannemersbedrijf Ouwehand bouwde de kerk en Toon Hendriksen kreeg de opdracht om de glas-in-lood ramen te ontwerpen en uit te voeren voor vijftien duizend gulden.

 

Het raam is een ontwerp met als achtergrond de traditionele visvaart in Katwijk. Het verbeeldt een vissersboot met netten en verwijst naar een tekst uit de Bijbel uit het Lucas-evangelie  waar Jezus tegen zijn apostelen zegt : “en Ik zal u tot vissers van mensen maken”.

 

 Het raam is 525 x 750 cm groot en een combinatie van technieken met roestvast staal en lood en brandschilderwerk voor de netten . Toon Hendriksen had geen ervaring als glazenier maar wel als lasser van stalen kunstwerken die hij in een werkplaats in Boskoop in elkaar laste. Hij leerde samen met Arie Verweij en Wim de Pater een speciale lastechniek die nodig was voor dit object.  Met advies en assistentie van de glazenier Wijnand Groeneveld uit Gouda kon dan ook het raam met glas-in-lood en brandschilderwerk uitgevoerd worden.

Toon Hendriksen is geboren in 1916 en overleden in 1999. Hij was een autodidact die als kunstenaar zich diverse technieken eigen maakte en kon, volgens zijn zoon, zich niet erg lang focussen op een onderwerp en moest al gauw weer iets nieuws ondervinden. Hij was architect, beeldhouwer, schilder, glazenier, graficus en monumentaal kunstenaar. Hij heeft in zijn leven voor zover we weten maar twee grote glas-in-lood ramen ontworpen en een aantal glasapplicaties. Door een bevriende architect Teun Bier uit Boskoop, die met zijn architectenbureau de opdracht had verworven voor de kerkbouw, kon hij een ontwerp maken voor de Triumfatorkerk. Het ontwerp van het raam dat de kunstenaar had gemaakt diende als voorbeeld voor de opdracht en is nog steeds in bezit van zijn zoon in Hazerswoude.

 

Hij ontwierp ook een groot glas-in-lood raam voor de wereldtentoonstelling in Brussel dat later in de ontvangsthal van vliegveld Iepenburg werd geplaatst. Dit was een groot raam met daarop de wereldkaart.

 

In de Sjalomkerk in den Haag hangt een grote bronzen duif van zijn hand en zo is vorig jaar weer een kunstwerk van Toon Hendriksen na een conserverende behandeling  teruggeplaatst bij de hefbrug in Boskoop.

In 1977 is het raam van de Triumfatorkerk gerestaureerd door atelier Swart uit Breda en is nu tijdens deze verbouwing op enkele zwakke plekken weer gerepareerd door een glazenier.  

Naast de toren is een tweetal ramen gesitueerd met een rechthoekige verdeling in glas-in-lood met antiek mondgeblazen glas in diverse kleuren.

 

Tijdens de verbouwing van de kerk zijn de glas-in-lood ramen beschermd en staan nu weer te pronken in een prachtige nieuwe vergrootte kerk. De vorige eigenaar van de Kerk heeft in haar verbouwde Vredeskerk weer een verkleinde versie van het grote raam opgenomen als herinnering aan de vele jaren kerkgang naar dit gebouw.