GLAS-IN-LOOD

 BEKNOPTE GESCHIEDENIS VAN HET GLAS-IN-LOOD

 

 

Gekleurd glas van vóór de jaartelling  :

Hier een voorbeeld van glazen objecten uit Egyptische graven vanaf de 20e eeuw voor Christus tot het begin van onze jaartelling. Ook zijn uit Mesopotamië glazen objecten bekend met fantastisch mooie vormen en kleuren. De Romeinen en de Grieken uit het begin van onze jaartelling hadden al prachtige glazen potjes en vaasjes.

 

Vroeg Romaans gebrandschilderd glas, dat nog compleet gaaf bewaard is gebleven,  is een gebrandschilderde Christuskop uit de 11e eeuw afkomstig uit de abdijkerk van Wissembourg en bevindt zich nu in een museum in Straatsburg.

 

 

 

 

De oudste nog complete ramen ter wereld uit de 11e eeuw bevinden zich in de Dom van Augsburg en stellen een drietal Bijbelse figuren voor :  Hosea, David en Daniël.

Kleur en vormgeving is bijna modern te noemen . Deze 2.50 meterhoge ramen zijn gebrandschilderd door zeer kundige monniken als glaskunstenaars uit een abdij aan de Tegernsee, die een bloeiend glasatelier bezaten en vanuit Beieren naar Augsburg trokken.

 

 

 

De opkomst van de glas in lood ramen zette door in de gotische kathedralen in Frankrijk en Engeland.

De gotische ramen van Chartres in Frankrijk en York in Engeland zijn wereldberoemd.  Ook in Duitsland en Spanje zijn veel ramen gemaakt, maar de meeste oude Duitse ramen zijn in de 2e wereldoorlog vernield tijdens de bombardementen. In Spanje  zie je nog Moorse invloeden in de kathedraal van Toledo.

 

 

De 176 ramen van Chartres beslaan een oppervlak van bijna 2000 vierkante meter.

 

Kenmerkend voor de gotische periode zijn vooral de vele roosvensters zoals hier een voorbeeld uit de Notre Dame van Parijs.

 

De Goudse Glazen uit de St. Janskerk te Gouda zijn ook wereldberoemd en het merendeel gemaakt in de middeleeuwen  door de gebroeders Crabeth.

Gebroeders Crabeth - glazeniers uit de 16e eeuw

 

 

In dezelfde periode bloeide in heel Europa het glas in lood op tot veel gebruik in de meeste kathedralen die gebouwd werden.

detail uit de "five sisters" - op afstand lijkt het wel filigrainwerk

                                                                                   De beroemde "five sisters" in de kathedraal van York in Engeland. 

 

 

 

In de nieuwe tijd vanaf 1900 kwam het glas in lood weer tot grote bloei.  In de Nieuwe Kerk in Delft, beroemd om zijn Oranjegraven, werden vanaf 1926 een goot aantal ramen geplaatst, voornamelijk door Willem van Konijnenburg ontworpen. 

bovenstaand een prachtig raam uit 1933 van Georg Rueter met prins Willem te paard

 

 

 

 

Een zogenaamd "Oranje raam" van kunstenaar Gidding zeer toepasselijk in de nieuwe kerk in Delft waar de Oranjes zijn bijgezet

 

 

 

Sinds de ontploffing van het Kruithuis in 1654 had de Oude Kerk in Delft geen gebrandschilderde ramen meer. De restauratie van 1941-1961 kreeg zijn bekroning met de 27 gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas, dat als zijn levenswerk beschouwd wordt.

Joep Nicolas

 

 In de basiliek van Tubbergen zijn ramen aangebracht van Joep Nicolas en ramen van 5 generaties Nicolas. Hier is vooral de ontwikkeling te zien van glas in lood in de 20e eeuw. Tegenwoordig heeft een van zijn nazaten nog een atelier in de buurt van deze kerk.

 raam van Frans Nicolas sr.                                                                raam van Joep Nicolas

 

 

 

JUGENDSTILL

Jugendstill periode kwam met een bijzondere techniek in het Tiffany glas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alphons Mucha  met veel Jugendstill glas in Praag

 

 

 

Wereldberoemd zijn de ramen van de kunstenaar Chagall met ramen over de hele wereld .

Chagall  -ramen in  Metz

ramen van Chagall in Jeruzalem

De schilderijen en glas in lood ramen van Chagall hebben een bijzondere  uitstraling door vorm en kleur met veel blauw en rood.

De meeste ramen zijn uitgevoerd i.s.m. Charles Marc, een bekende glaskunstenaar van de Simon Ateliers in Reims.

Er werd vooral gewerkt met gelaagd gekleurd glas waar de achtergronden in kleurvariatie werden geëtst.

De beroemdste ramen met de twaalf stammen zijn te zien in de universiteitssynagoge van Jeruzalem. In het gebouw van de Verenigde Naties te New York bevindt zich een raam over de vrede.

vredesraam van Chagall in het gebouw van de Verenigde Naties te New York

 

 

 

Thorn Prikker

Thorn Prikker als Hollander vernieuwer in het moderne glas-in-lood in Duitsland

 

 

 

GEORG MEISTERMANN

Georg Meisterman was een kunstenaar uit de naoorlogse school van Thorn Prikker en was een van de grootste kunstenaars op het gebied van de vernoieuwing in de tijd na de oorlog bij de heropbouw en restauratie van alle cathedralen uit Duitsland waar het meeste glas-in-lood was verdwenen door de bombardementen. 

 

 

 

 

HEDENDAAGSE KUNSTENAARS IN MODERN GLAS-IN-LOOD

 

 

 

ANNEMIEKE PUNT

Annemieke Punt is een van de belangrijkste hedendaagse glas-in-lood kunstenaars alhoewel ze steeds meer de nadruk legt op fuse-werk ( gesmolten glas installaties )

 

 

 

MARC MULDERS

raam van Marc Mulders in de Goudse St. Jan

 

 

Nijmegen                                                         Amsterdam                                                      Den Bosch

De moderne ramen van Marc Mulders hebben meestal de natuur als uitgangspunt en werkt veel met moderne technieken zoals zeefdruk en smelten op glas

 

 

JAN DIBBETS 

Jan Dibbets ontwierp  16 nieuwe ramen voor de nieuwe St. Bavo in Haarlem