GLAS-IN-LOOD HERBERG WELGELEGEN VALKENBURG

Het voormalige gemeentehuis van Valkenburg, gelegen aan de Rijn en nu de Herberg Welgelegen, herbergt een paar mooie glas-in-lood ramen. Tijdens de bouw  in 1895 van de toenmalige burgemeesterswoning van burgemeester W.H. van Oord  naar ontwerp van architect Jesse, is in de centrale hal een prachtig glas-in-lood plafond gemaakt. Het kenmerkende gebouw in de neorenaissance stijl heeft verschillende dakvormen en een torentje dat typisch is voor die stijl met zijn kenmerkende details.

 

Ook het glas-in-lood plafond boven de centrale hal heeft de kenmerkende details van de Hollandse neorenaissance met een strakke verdeling in rand en plafond met in het midden een overheersende stervorm ( zie foto).  We hebben tot nu toe niet kunnen achterhalen wie de ontwerper en maker van het glas-in-lood plafond is.

 

Het zou glas-in-lood kunnen zijn van Kerling uit den Haag. Architect Jesse heeft wel meer samengewerkt met Kerling  die in Den Haag een glas-in-lood atelier had. Ook zijn in het museum van Katwijk, gebouwd door Jesse, de glas-in-lood ramen van Kerling maar hebben daar al meer een karakter richting de Jugendstil  door de toegepaste guirlandes.

 

GLAS-IN-LOOD MUSEUM KATWIJK VAN KERLING

 

 

 

Enkele beroemde glas-in-lood plafonds uit de begin jaren twintig van de 20e eeuw van atelier Bogtman uit Haarlem zijn te bewonderen in het Scheepvaarthuis in Amsterdam, dat nu Grand Hotel Amrath is, en een modern glas-in-lood plafond in winkelpassage de Sting in den Haag gemaakt door de Alkmaarse Glazenier. Ook in Hotel Frans Hals in Haarlem is een prachtig modern blauw glas-in-lood plafond met de dierenriem, ontworpen door Gerti Bierenbroodspot,  gemaakt door glasatelier Schmit uit Haarlem.

 

GLAS-IN-LOODPLAFONDS SCHEEPVAARTHUIS AMSTERDAM VAN BOGTMAN

 

 

GLAS-IN-LOOD PLAFOND STING DEN HAAG VAN DE ALKMAARSE GLAZENIERG

 

 

GLAS-IN-LOOD PLAFOND HOTEL FRANS HALS HAARLEM VAN GERTI BIERENBROODSPOT EN ATELIER SCHMIT TE HAARLEM

 

Tot in de jaren twintig van de 20e eeuw fungeerde het gebouw in Valkenburg als burgemeesterswoning, werd daarna bewoond door verschillende families en in 1967 weer verkocht aan een wijnhandelaar die het in 1976 verkocht aan de gemeente, die daar heen verhuisde vanuit het oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat.

 

 

 

Boven de hoofdingang is in 2002 een nieuw glas-in-lood raam geplaatst met daarin het gemeentewapen van Valkenburg (zie foto). De gemeente had al in 1815 een gemeentewapen aangevraagd, maar dat is nooit toegekend. In 1952 vroeg de gemeente opnieuw het gemeentewapen aan en dat werd op 23 december 1952 wel toegekend door de Hoge Raad. De heraldische beschrijving van het wapen : “In goud een gekanteelde burcht van keel, op welks hoektinnen 2 toegewende valken van sabel zitten. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen”.  Het glas-in-lood raam is in 2002 gemaakt door glazenier Dullaart van glasatelier de l’ Art uit Oegstgeest.